NEPLÝTVAJME PITNOU VODOU

NEPLÝTVAJME PITNOU VODOU


Pitná voda nie je samozrejmosťou. To, že rozloženie vodných zdrojov s pitnou vodou na svete nie je rovnomerné, sme sa učili už na základnej škole. Tí, ktorí jej majú dostatok ju považujú za samozrejmosť, iní o ňu denne bojujú a jej nedostatok ohrozuje ich existenciu.
Aj obyvatelia časti Záhoria môžu počas letných a suchých mesiacov pociťovať nedostatok pitnej vody. Dôsledkom sucha sa znižuje priemerná výdatnosť niektorých karpatských prameňov a keď sa k tomu pridá zvýšený odber pitnej vody vo verejnom vodovode súvisiaci s teplým a slnečným počasím – napúšťanie bazénov, intenzívnejšie polievanie záhrad a iné aktivity, môžu nastať v čase odberovej špičky problémy so zásobovaním.
Stav hladín v každom vodojeme, kde sa akumuluje voda pre spotrebiteľov, je neustále monitorovaný tlakovými sondami a prenášaný v reálnom čase do softvéru centrálneho technologického dispečingu BVS. Pravidelne monitorujú a vyhodnocujú tiež kvalitu a výdatnosť vody z jednotlivých vodárenských zdrojov. V prípade, že BVS zaznamená pokles výdatnosti vodárenského zdroja, bezodkladne informuje starostu príslušnej obce, ktorého povinnosťou je oboznámiť obyvateľov so situáciou, vyzvať ich k šetreniu vodou, prípadne vyhlásiť regulačný stupeň.
Vyhlásenie regulačného stupňa spočíva v podobe obmedzenia spotreby pitnej vody. Obyvatelia by počas tohto obdobia nemali využívať pitnú vodu z verejného vodovodu na zavlažovanie záhrad, polievanie trávnikov a ostatných plôch, ani na napúšťanie bazénov, umývanie áut a pod.
V lete býva v záhradách enormná spotreba vody. Zelenina, stromy, ale aj trávnik sú na nedostatok vody citlivé. Zabezpečiť potrebnú vodu na zalievanie počas horúcich dní je možné napríklad z vodozádržných nádob, ktoré zachytávajú napr. dažďovú vodu zo striech a umožňujú jej opätovné využitie. O potrebe zadržiavania vody apelujeme  na občanov. 
Samostatnou kapitolou je napúšťanie bazénov. Dôležitý je fakt, že pri napúšťaní bazénov hrozí pokles tlaku vody, ktorý sa môže prejaviť aj u iných odberateľov. 
Aby došlo k zlepšeniu podmienok a bilancie vody vo vodovodnom systéme v našej obci, je nevyhnutné sa správať zodpovedne a racionálne, aby nebolo potrebné zasahovať do komfortu obyvateľov regulovaním odberov.
 

Odber noviniek

Prihláste sa k odberu a buďte informovaní o aktuálnych novinkách :